Sayfalar

İzleyiciler

15 Temmuz 2010 Perşembe

"Türkiye'nin dini hoşgörü için ek çabaya gereksinimi var"

"Türkiye'nin dini hoşgörü için ek çabaya gereksinimi var"

Avrupa Parlamentosu üyeleri Lorenzo Fontana ve Philip Claeys, verdikleri soru önergelerinde İskenderun'daki Katolik Rahibi Luigi Padovese'nin ölümüyle ilgili sorular yönelttiler.
 AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'nin Rahip Padovese cinayetini aydınlatacağını umduklarını belirterek, "Komisyon Başbakan tarafından Mayıs 2010'da yayınlanan, Müslüman olmayan Türk vatandaşlarını etkileyen sorunların ana hatlarını belirleyen Genelgeyi memnuniyetle karşılamakta ve sorumlu yetkililerden bu konudaki hassasiyetlerini göstermelerini talep etmektedir. Türkiye'nin, uygulamada din özgürlüğüne tam saygı gösterilmesine elverişli bir ortam oluşturmak için ek çabaya gereksinimi vardır" dedi.

Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu Üyeleri Lorenzo Fontana ve Philip Claeys'in, İskenderun'da Katolik Rahibi Luigi Padovese'nin öldürülmesi ile ilgili soru önergelerini yanıtladı. Önergelerde, "Başlangıçtaki belirtiler cinayetin akıl hastalığı nedeniyle işlendiği yönündeydi. Son günlerde ilerleyen soruşturmalar bu yoruma gölge düşürdü ve cinayetin dini motifle işlenmiş olabileceği görüşü zemin kazandı. Bu gibi vahşet ve şiddet eylemleri ışığında ve Türkiye'nin AB ile katılım müzakereleri ve bunun gerektirdiği yükümlülükler göz önünde tutulduğunda Komisyon, soruşturma ve yargılamanın uygun cezayla sonuçlanacak şekilde doğru olarak yürütülmesinin temin edilmesi konusunda dikkat gösterecek mi?" ifadeleri yer aldı. Önergelerde, önceki Hristiyan din adamlarının karşılaştıkları şiddet olayları sıralanırken Komisyon'un, Türkiye'deki Katoliklerin güvenliğin sağlanması konusunda hükümeti uyarmak için ne yapacağı soruldu. AP üyesi Lorenzo Fontana önergesinde, "Komisyon Türkiye'de son yıllarda kaydedilen sık dini hoşgörüsüzlük vakaları konusundaki endişeleri paylaşıyor mu" sorusuna da yer verdi.


Genelge olumlu, hoşgörü için ek çabalara gereksinim var
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye gönderdiği yanıtta, Komisyon'un Rahip Padovese'nin öldürülmesini dehşet ve acı içinde öğrendiğini, Türkiye'deki Roma Katolik Kilisesi Piskoposlar Konferansı'na taziyelerini ilettiğini bildirdi. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, Komisyon'un Türk yetkililerin bu trajik olayı aydınlatacağını umduğunu kaydeden Füle şöyle dedi:
"Komisyon, yıllık ilerleme raporlarında Müslüman olmayan cemaatlerin ve Alevilerin hayatlarını etkileyen tüm konuları kapsamı bir şekilde gözden geçirmekte ve bunları Türk yetkililerle her düzeyde ve her fırsatta gerektiği ve uygun olduğu şekilde gündeme getirmektedir.
Türkiye, İnsan Haklarının Korunması İçin Avrupa Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarıyla tanınan haklar ve özgürlüklerin uygulanmasını tümüyle teminat altına almalıdır. Komisyon bu açıdan Başbakan tarafından Mayıs 2010'da yayınlanan, Müslüman olmayan Türk vatandaşlarını etkileyen sorunların ana hatlarını belirleyen Genelgeyi memnuniyetle karşılamakta ve sorumlu yetkililerden bu konudaki hassasiyetlerini göstermelerini talep etmektedir. Türkiye'nin, uygulamada din özgürlüğüne tam saygı gösterilmesine elverişli bir ortam oluşturmak için ek çabaya gereksinimi vardır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini