Sayfalar

İzleyiciler

15 Temmuz 2010 Perşembe

LYS sonuçları açıklandı, 10 bin aday sıfırın altında puan aldı

LYS sonuçları açıklandı, 10 bin aday sıfırın altında puan aldı

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Yarımağan, yaptığı açıklamada, sıfırın altında puan alan 10 binin üzerinde aday olduğunu belirtti. MF'de Kırşehir, TM'de Sinop, TS'de Bitlis en başarı iller oldu. En başarısız iller ise, Hakkari, Artvin, Tunceli, Mardin.
19-20 ve 26-27 Haziran 2010  tarihlerinde yapılan LYS değerlendirilmesi ve ortaöğretim kurumlarından alınan  diploma notlarından adayların Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanması  çalışmaları tamamlandı.

Yarımağan, adayların saat 10.30'dan  itibaren http://lys.osym.gov.tr ve http://lys2010.osym.gov.tr internet  adreslerinden öğrenilebileceğini ifade etti.

İşte Yarımağan'ın açıklamalarından satır başları:

- Nisan ayında yapılan yükseköğretime geçiş ve LYS’nin değerlendirmesi tamamlandı.

- 5 LYS yapıldı. Her birine değişik sayılarda aday girdi

- Sınava giren adaylardan kural dışı hareketi olanlar oldu. 5 sınavda 77 adayın sınavı iptal edildi.

- 5 sınavda 1 milyon 856 bin adayın sınavı geçerli.

- Kopya çekme teşebbüsünde bulunan 233 aday var. Kopya çektiği tespit edilen adayın sınavı geçersiz olmuyor. Geometriden kopya çektiyse o bölümden sıfır alıyor.
-180 barajını geçen 784 bin aday var.
- 215 bin aday her üç puan türünde 180 barajını geçti.
-Sıfırın altında puan alan 10 binin üzerinde aday var.
- Sınavlarda kızların erkeklere göre daha başarılı olduğunu gördük. TM grubunda kızlar TS grubunda erkekler başarılı.
- TS puan türünde en başarılı grup üniversite mezunları.

Başarılı okullar
- En başarılı okullar, MF; Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Askeri Liseler, Polis Koleji, Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri.
TM'de ise, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Liseleri, Askeri Liseler, Polis Koleji, Anadolu Liseleri.

İllere göre
İllerin başarı durumu da puan türlerine göre ayrı ayrı değerlendirildi. MF puan türüne göre en başarılı il 304.007 puan ortalamasıyla Kırşehir olurken, bu ili Kilis, Karabük, Niğde, Denizli, Ankara, Uşak, Nevşehir, Kastamonu ve Gümüşhane izledi.
Sinop, TM puan türünde 290,316 puan ortalamasıyla en başarılı il oldu. Sinop'tan sonra Kilis, Niğde,, Bartın, Uşak, Kastamonu, Tokat, Aydın, Denizli ve Yozgat geldi.
TS puan türünde ise Bitlis birinci sırayı aldı. Bitlis'ten sınava katılan 1764 aday 282.151 puan ortalamasıyla Bitlis'i birinci yaptı. Bitlis'i, Siirt, Gümüşhane, Tokat, Batman, Niğde, Aydın, Kilis, Uşak ve Bartın izledi.
Sınavda TM puanına göre yapılan hesaplamada en başarısız il 252.221 puan ortalamasıyla Şırnak oldu. Şırnak'ın önünde 254.218 puan ortalamasıyla Gaziantep, 254.565 puan ortalamasıyla Ardahan, 257.822 puan ortalamasıyla Şanlıurfa, 258.594 puan ortalamasıyla Muş yer aldı.
Bu arada, KKTC'den sınava katılan 378 adayın puan ortalaması 234.480 olarak hesaplandı.
En başarılı adaylar
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul'un LYS'de bireysel başarı sıralamasına göre birinciler ve ikinciler çıkardığını belirterek, ''6 birincinin 5'i İstanbul'dan, 3 ikincinin de 2'si İstanbul'dan'' dedi. Sosyal Bilimler Lisesi, Galatasaray Lisesi, ve İstanbul Lisesinin devlet okulları olarak önemli başarıya imza attığını ifade eden Yıldız, İstanbul'un eğitimdeki başarısının bir kere daha ortaya çıktığını kaydetti.
Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, Matematik Fen (MF) puan türlerinde dereceye giren adayların puan türleri ve puanları şöyle:
1. İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir (500 tam puan)
2. Konya Meram Fen Lisesi'nden Mehmet Nuri Akıncı
3. Ankara Fen Lisesinden Aykut Arı

Türkçe-Matematik (TM) puan türüne göre dereceye girenler:
1. İstanbul Özel Fatih Lisesi'nden Mustafa Raşit Akınalp (500 tam puan)
2. İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Zeynep Betül Yapar
3. Ankara Fen Lisesi'nden Kamil Çalışkan

Türkçe-Sosyal (TS) puan türüne göre dereceye girenler şöyle:
1. İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan (500 tam puan)
2. İstanbul Bahçelievler Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesinden Çağrı Duyuk
3. Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi'nden Mustafa Kahraman

Dil puan türünde 5 birinci


Öte yandan Yabancı Dil (DİL) puan türünde Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde 5 kişi 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı.
DİL puan türlerinde dereceye giren adayların isimleri şöyle:
-İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan, DİL1, DİL2, DİL3 (Almanca)
-İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Ayşe Aylin Kaya, DİL1, DİL2 (Fransızca)
-İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Çağla Yasa, DİL3 (Fransızca)
-İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesi'nden Yusuf Arman, DİL1, Dİl2 (İngilizce)
-Ankara Fen Lisesi'nden Erol Can Bayraktar, DİL3 (İngilizce)
MF türünde, Türkiye birincisi olan Arman Özdemir, yaptığı açıklamada,  "Sınava bir sürpriz yapayım diye girmedim. Sınavda kendimle yarıştım. Derece kendiliğinden geldi. Annemle birlikte çok yoğun bir çalışma programı hazırladık. Çok düzenli çalıştım. Bir hedef koydum. Ona ulaşmaya çalıştım. Sonuç sürpriz olmadı. Tercihim elektrik-elektronik mühendisliği olacak. Ancak hangi üniversite olacağına karar vermedim. Üniversiteleri dolaşıp bilgi aldıktan sonra karar vereceğim. Özel üniversite de olabilir.'' dedi.
Matematik Fen (MF) puan türlerinde Türkiye ikincisi olan Meram Fen Lisesi öğrencisi Mehmet Nuri Akıncı yaptığı açıklamada ise ''Meram Fen Lisesi'nde okumayı çok istiyordum. Bu okulu kazanınca 4 yıl önce ailemle birlikte Konya'ya yerleştik. Başarımda emeği olan Meram Fen Lisesi'ndeki ve dershanedeki öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Ailem de bana çok yardımcı oldu. Her sorunumla yakından ilgilendi. Başarımda ailemin çok büyük katkısı var.'' dedi.
Türkçe-Sosyal (TS) puan türünde Türkiye üçüncüsü olan Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesi öğrencisi Mustafa Kahraman, ''Dün gece hep kötü rüyalar gördüm. İlk 100'e girmiştim ama ilk sıralarda yer alamamıştım'' dedi. Kahraman, öğrencisi olduğu okul ve dershane tarafından düzenlenen basın toplantısında, Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) avantajlı olmak için Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) kadar yoğun bir tempoda çalıştığını belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini