Sayfalar

İzleyiciler

27 Temmuz 2010 Salı

Kayısı, üreticisinin yüzünü güldürdü

Kayısı, üreticisinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin sofralık kayısı üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde üreticilerin, bu yıl oluşan fiyatlardan memnun oldukları bildirildi.
 İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş,  Doğu Akdeniz'deki Toros dağlarının güney eğiminde yer alan Mut'un, iklim ve toprak özelliklerinin yanı sıra son yıllarda kaliteyi artırmaya yönelik yapılan çalışmaların sonucunda kayısı üretim merkezi haline geldiğini söyledi.
Abaş, yaklaşık 55 bin dekar alanda üretim yapılan Mut'un erkenci çeşidiyle de yurtdışı pazarlara sunum açısından önemli bir avantaja sahip olduğunu belirterek, bunun fiyatlar açısından yarattığı olumlu gelişmenin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Önceki yıllarda ortalama 10 bin ton civarında olan kayısı ihracatının gerçekleştirilen çalışmalarla özellikle kalitenin yükseltilmesi sonucu bu rakamın ikiye katlandığına dikkati çeken Abaş, şöyle devam etti:
''İri, dolgun ve yüksek aroma özellikleriyle Mut kayısısı aranan bir meyve haline geldi. Ağırlıklı olarak Almanya, Rusya, İtalya ve Belçika'ya 2009 yılında ihracattan yaklaşık 13,5 milyon dolar gelir elde edildi. 2010 yılı rekoltesinin 72 bin 500 tona ulaşması bekleniyor. Bunun yaklaşık 20 bin tonu ihraç edildi. Buradan elde edilen gelirin de 26,5 milyon dolar olduğunu tahmin ediyoruz. Kalan bölümü ise sofralık olarak tüketilmek üzere Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiliyor.''
Abaş, tarladan sofraya güvenli gıda ulaştırılmasına yönelik olarak bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların izlenebilirliği ve gıda güvenirliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada Mut'un pilot merkezler arasında olduğunu, üretimin yüzde 97'sinin kayıt altında tutulduğunu kaydetti.
''Kaliteyi artırma yönündeki çalışmaların meyvelerini topladıklarını'' vurgulayan Abaş, tarladan sofraya kayısının tüm aşamalarda titizlikle kontrolden geçirilerek oluşturulan ''Mut kayısısı'' markasına gölge düşürmeme çabasında olduklarını sözlerine ekledi.
Bu arada, üreticiler ise bu yıl oluşan fiyatlardan memnun kaldıklarını, üretim merkezlerine yakın il ve ilçe semt pazarlarında bile kayısının kilosunun 2-3 TL'nin altına düşmediğini, bahçede ise 1-1,5 TL arasında alıcı bulduğunu kaydettiler.
27 Temmuz 2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini