Sayfalar

İzleyiciler

24 Temmuz 2010 Cumartesi

İspanya bankalarının Çöküşü

İspanyollar çürük çıktı

Yunanistan ve Almanya'dan birer, İspanya'dan 5 bankanın ekonomideki olumsuzlukların iki yıl sürmesi ve ülkelerinin borç krizine girmesi halinde sermayelerini koruyamayacakları belli oldu. Sonuçların ortaya çıkmasıyla piyasada güvenin tazelenmesi amaçlanıyor.
Yunanistan’ın iflasın eşiğine gelmesiyle piyasalarda ortaya çıkan tedirginliği giderme amacı taşıyan Avro bölgesindeki finans kurumlarına yönelik stres testinin sonuçları nihayet açıklandı. Bankaların ekonomik şoklara dayanıklılığını ölçme amacını taşıyan ve AB’de bankacılık varlıklarının yüzde 65’ini oluşturan 91 bankanın dahil edildiği stres testi sonucuna göre teste tabi tutulan bankalardan 7’si başarısız oldu.


Londra merkezli Avrupa Banka Denetimcileri Komitesi’nin (CEBS) dün akşam açıkladığı sonuçlara göre, Almanya’da teste giren 14 banka arasında sadece kamulaştırılan Hypo Real Estate Holding, testi geçemeyen tek banka oldu.

İspanya’da Diada, Espiga, Bianca Civica, UNNIM ve Cajasur adlı bankalar, Yunanistan’da ise ATEBank testte başarısız oldu.

Dikkatleri Yunanistan’dan çok İspanya’ya çevirecek test sonuçlarında İrlanda, Portekiz, İtalya, Fransa, İngiltere ve İsveç bankalarının tümü başarılı ve sağlam çıktı.

ABD, küresel finansal krizde devasa zararlar açıklayan ve kamu kaynaklarıyla kurtarılan bankalarından 19’unu geçen yıl geniş kapsamlı stres testine tabi tutmuş, Bank of America dahil başarısız not alan 10 bankanın 74.6 milyar dolar ilave sermayeye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştı.

Test nasıl yapıldı?


Stres testleri uygulanan Avrupa’daki 91 bankadan, iki ayrı “olumsuz” senaryo karşısında, seviye 1 (Tier 1) sermaye oranlarını yüzde 6’da tutmak için ne kadar ek sermayeye ihtiyaç duyacaklarını tahmin etmeleri istendi. Ayrıca, “ekonomide iki yıl süren bir bozulma hali” ve “ülke borçlarına ilişkin şoklar” ile karşılaşılması gibi iki farklı senaryo karşısında 2011 sonu sermaye seviyelerinin ne olabileceği konusunda tahminleri alındı. Test sonuçlarının piyasaların önünü daha rahat görmesini sağlaması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini