Sayfalar

İzleyiciler

16 Temmuz 2010 Cuma

Dünya Basını 16 Temmuz 2010 Basın Özeti

16 Temmuz 2010 Basın Özeti

Economist dergisinde yer alan Sırbistan konulu bir değerlendirmede, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilere de değiniliyor.
Dergi Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in 15 yıl önce öldürülen Boşnakları anmasına göndermede bulunup ülkenin bir yandan geçmişle hesaplaştığını bir yandan da Sırbistan'da düzenlenen ve Sırp milliyetçiliğinden çıkışı simgeleyen "Çıkış" adlı müzik festivali ile yüzünü geleceğe döndüğünü ifade ediyor.
Ancak bunun herkes için böyle olmadığını ve Radko Mladiç'in hala yakalanmadığını belirten dergi, Mladiç'in 1995 yılında Srebrenitsa'ya giren Sırp güçlerinin komutanıyken Srebrenitsa'yı "Türklerden" kurtardığını söylediğini hatırlatıyor.
Economist ironik bir şekilde, Türkiye'nin şimdi Sırbistan'ın yeni en yakın dostu gibi göründüğünü, ülkeyi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vizelerin kaldırılması da dâhil olmak üzere bir dizi anlaşma imzaladığını belirtiyor.
Derginin değerlendirmesinde öne çıkan bir başka nokta da Avrupa Birliği üyeliğini temel stratejik hedefi olarak belirleyen Sırbistan'ın, üyelik sürecinin aksaması halinde Rusya, Çin ve Türkiye ile ilişkilerini yoğunlaştıracağı görüşü.


Bilgisayar devi Apple geriliyor mu?

Independent bugünkü manşetinde 'bilgisayar devi Apple geriliyor mu?' diye soruyor.
Gazete, bu soruyu gündeme getiren gelişmeleri ise şöyle sıralıyor: Iphone 4'le ilgili sorunlar, Apple'ın patronu Steve Jobs'un kibirle suçlanması ardından hisse fiyatlarının düşmesi, tüketiciler tarafından açılan davalar ve denetçi kurumların soruşturmaları; son olarak şirketin bugün bir kriz toplantısı düzenleyecek olması.
Apple'ın güvenilirlik konusundaki ününün, bir dönem çizilmediği söylenen iPod ekranları gibi çizildiğini belirten gazetenin yazarı Martin Hickman, şirketin ve son ürününün yaşadığı sorunları, güçlü bir egosu olduğunu söylediği şirketin patronu Steve Jobs'un bile artık saklayamadığını söylüyor.
Hickman'a göre Apple'ın Iphone 4'teki sorunları kabul etmeme girişimleri, Toyota'nın fren sistemindeki sorunları başta kabul etmek istememesine benziyor.
Independent yazarı, Apple'ın 2001 yılında ilk Ipod'u piyasa sürdüğü dönemkine kıyasla çok farklı bir şirket haline geldiğini de belirtip, Apple'ın o yıllarda, Microsoft'un altından başını kaldırmaya çalışan bir şirketken, bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketi haline geldiğini söylüyor.

'Yaralı dev BP'

Sorunlar yaşayan, alanında dev bir başka şirket ise İngiliz petrol devi BP.
Financial Times "yaralı dev" diye nitelediği BP'nin çalışanlarının, şirketin son dönemlerde özellikle Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı nedeniyle darbe yiyen imajından yönetimin sorumlu olduğu görüşlerine yer veriyor.
Şirketin Londra'daki genel merkezindeki çalışanların kaygılarına göre, BP'nin içinde bulunduğu kriz, enerji devi şirketin gelecekte iş yapacağı ortaklarının güvenini zedeleyip, BP'nin zorunluluklarını yerine getirip getiremeyeceği konusunda kuşku yaratabilir.
Financial Times'ın yorumuna eşlik eden grafiklerde ise BP'nin eleştirilen Yürütme Kurulu Başkanı Tony Hayward'ın maaşına geçen yıl yüzde 25 zam yapıldığı, bunun şirketteki ortalama maaş artışı olan yüzde 3,2'den bir hayli yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

'Blair hükümeti işkence konusunda hesap vermeli'

Guardian gazetesindeki bir yorum yazısında Blair hükümetinin, İngiltere'nin işkence olaylarına dahli konusunda hesap vermesi gerektiği savunuluyor.
Gazetenin güvenlik konularındaki muhabiri Richard Norton-Taylor'a göre, eski İngiltere başbakanı Tony Blair göreve geldikten iki yıl sonra sığınmacıların işkence görmeleri riskine rağmen Mısır'a geri gönderilmeleri yanlısı oldu.
Blair, Mısır'dan geri gönderilecek kişilere işkence yapılmayacağına dair güvenceler istedi; ama böylesi güvencelerin ya alınamayacağı ya da birşey ifade etmeyeceği konusunda uyarılmasına rağmen, pozisyonunda ısrarını sürdürdü.
Gazete, 'terör' zanlılarının gizli tutukluluk merkezlerinde tutulmaları konusunda Tony Blair hükümetinin dışişleri bakanı Jack Straw'un da bilgisinin olduğunu ancak Straw'un daha sonra bunu yalanladığını belirtiyor.
Guardian ayrıca, yeni ortaya çıkan belgeler ışığında İngiltere'nin işkence ve gizli gözaltı merkezlerindeki rolüyle ilgili Başbakan David Cameron tarafından başlatılan soruşturmada, eski hükümetin dört bakanının ifade vereceklerini açıklarken, Tony Blair'in ise henüz sessiz kaldığını aktarıyor.

Cameron Obama'yı örnek almamalı

Daily Telegraph gazetesi, gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecek olan İngiltere Başbakanı David Cameron'un gezisiyle ilgili ABD'li bir gazetecinin yorumunu yayımlamış.
Eski Amerikan Başkanı Ronald Reagan'ın konuşmalarını yazan Wall Street Journal yazarı Peggy Noonan yazısında Cameron'a Amerikan Başkanı Barack Obama'yı örnek almaması tavsiyesinde bulunuyor.
"Cameron ABD'ye geldiğinde, bir ülkenin nasıl yönetilmemesi gerektiği ile ilgili dersler alacak" diyen Noonan, Obama'nın Amerika için bir hayal kırıklığı olduğunu savunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini