Sayfalar

İzleyiciler

25 Temmuz 2010 Pazar

Aşk Geçidi'nde facia: 19 ölü

Aşk Geçidi'nde facia: 19 ölü

Almanya'nın batısındaki Duisburg kentinde dün akşam tekno müzik festivali "Love Parade" sırasında çıkan izdihamda ölenlerin sayısı 19'a yükseldi, yaralı sayısının da 340 olduğu belirlendi.
Polis yetkilileri, Duisburg kentindeki festivalde çıkan panik konusunda neler olduğunun belirlenmesi amacıyla çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, şu andaki durumu ise ''tam bir kaos'' olarak tanımladı. Olayla ilgili bazı Alman haber kaynakları, ''paniğin, yetkililerin binlerce kişinin festival alanına girmesini engellemeye çalışması üzerine çıktığını'' ileri sürmüştü.

Polis, genelde bu tür dans ve müzik festivallerine tüm Avrupa'dan gençlerin rağbet ettiğini kaydederken, Avrupa'da ender sayılabilecek bu trajedinin kurbanları arasında yabancı uyrukluların olup olmadığını belirtmedi. Organizatörler, facianın, 1,4 milyon kişinin katıldığı, eski bir tren garında yapılan festivalin alanına girişte kullanılan tünellerden birinde yaşandığını, paniğin ardından binlerce kişinin 200 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki tünelde mahsur kaldığını belirttiler. Polisin, faciayla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı, olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek, "Barışçıl bir festival sırasında birçok ülkeden gelen genç insana ölüm, keder ve acı getiren böyle bir felaket dehşet verici" dedi. Cumhurbaşkanı Wulff, söz konusu olayın tümüyle aydınlatılması gerektiğini belirtti.
Başbakan Angela Merkel de hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi ve olaydan dolayı "çok üzgün" olduğunu bildirdi.
Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft ve siyasi parti temsilcileri de yaptıkları açıklamalarla olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar diledi. Duisburg Belediye Başkanı Adolf Sauerland, kentte bugüne kadar böyle bir felaket yaşanmadığını, olayla ilgili soruşturma başlatılacağını ifade etti.
Öte yandan, Duisburg'daki olay gazetelerde geniş şekilde yer aldı. Bild am Sonntag gazetesi, ''Ölüm geçidi'' başlığını kullandı. Gazeteye konuşan bir genç, kaçacak bir yer bulamadığını anlatırken, "İnsanlar bir duvar gibi önümde bulunuyordu. Ölmekten korktum" dedi. Bir başka görgü tanığı, küçük bir boşluk bularak kaçmayı başardığını, hemen yanında iki kadının öldüğüne tanık olduğunu söyledi. Bir kişi de polis'in alanı kapatmak istediğinde herkesin sıkıştığını ve insanların nefes alamadığını anlattı. Alman Haber Ajansına (DPA) konuşan bir görgü tanığı da olaydan önce kız arkadaşıyla tünelde bulunduğunu belirterek, "Zor nefes alabiliyorduk. İlerlemek için dirseklerimizi kullandık. Tünelden çıktıktan sonra burada panik yaşanacağını polise söyledik. Bu, olaydan yaklaşık 45 dakika önceydi" dedi.
Yetkililer, olaydan sonra yüz binlerce kişinin katıldığı "Aşk Geçidi"ni başka paniğe ve kaosa yol açmamak için müziğin sesini kısmadan sürdürmeye karar verdi. Acil çıkışlar açılırken, alanın tren istasyonuna yakın olması nedeniyle bazı katılımcıların buradaki raylara çıktığı, bundan dolayı tren seferlerinin bir süre durdurulduğu belirtildi. Acil yardım ekiplerinin sorunsuz hizmet vermesi için festival alanının hemen yanında bulunan otoyol da kapalı tutuldu. Olayla ilgili olarak festival alanında yeterli derecede güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığı tartışılıyor. Konuyla ilgili bugün bir basın toplantısının düzenlenmesi planlanıyor.

Aşk Geçidi, 1989'da barış gösterisi olarak başladı

Aşk Geçidi (Love Parade), 1989 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'de müzik ve aşk yoluyla barış, hoşgörü ve anlayış için bir gösteri olarak başladı. Aşk Geçidi, 1989 ila 2006 yıllarında neredeyse her yıl Berlin'de düzenlendi ve şikayetler üzerine 2007 yılında Almanya'nın batısındaki Ruhr bölgesinde iki farklı kente taşınana kadar bir milyondan fazla müzikseverin katılımıyla renklendi.
Yasaklı uyuşturucuların da serbestçe kullandığı festival, 1999 yılında 1,5 milyon katılımcıyla zirve yaparken, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra kentin can çekişen turizm sektöründe önemli bir boşluğu doldurdu ve Berlin'in gençler için dünyanın en heyecan verici şehirlerinden biri haline gelmesine yardım etti.
Yerel siyasetçiler de en parlak döneminde Berlin'in ekonomisine bir yılda 65 milyon dolardan fazla kazandıran festivalin en ateşli savunucuları haline gelirken, festival gençlerle 80'lik yaşlıların bir arada tekno müzikle dans etmelerine sahne oldu.

Polis, genelde bu tür dans ve müzik festivallerine tüm Avrupa'dan gençlerin rağbet ettiğini kaydederken, Avrupa'da ender sayılabilecek bu trajedinin kurbanları arasında yabancı uyrukluların olup olmadığını belirtmedi.
Organizatörler, facianın, 1,4 milyon kişinin katıldığı, eski bir tren garında yapılan festivalin alanına girişte kullanılan tünellerden birinde yaşandığını, paniğin ardından binlerce kişinin 200 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki tünelde mahsur kaldığını belirttiler.
Polisin, faciayla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini