Sayfalar

İzleyiciler

24 Eylül 2010 Cuma

Ev hanımlarının kış hazırlıkları başladı

Ev hanımları kış hazırlığında

Yaklaşan kış öncesi özellikle ev hanımları, yaz aylarında daha ucuza temin edebildikleri yiyecekleri, eski bir gelenek olan imece usulü ile kış ayları için hazırlıyorlar.

Yazın bolluğundan faydalanan kadınlar, birbirlerine yardım ederek, salça, erişte, yufka, turşu gibi yiyecekler hazırlıyorlar.
Anadolu'daki kışlık yiyecek hazırlama geleneği devam ediyor.
Her bölgeye göre farklı ürünlerin hazırlandığı bu gelenekte, genelde kış aylarında pahalı olan ürünler şimdiden salamura veya kurutma şeklinde hazırlanarak saklanıyor.
Yaz mevsimindeki meyve ve sebze bolluğunu kışa taşımak isteyen kadınlar, bunu da birbirlerine yardım ederek, imece yöntemi ile gerçekleştiriyor.
Hazırlanan ürünler arasında ise reçel, pekmez, kayısı kurusu, yufka, salça, mantı, erişte, turşu, salamura yaprak, kurutulmuş sebze ve meyveler yer alıyor.
Kurutulan sebzeler arasında ise dolmalık biber, patlıcan, sivri biber, bamya, fasulye dikkati çekiyor.
Kurutmanın yanı sıra kadınlar taze olarak semt pazarlarından aldıkları ürünleri de birer pişirim halinde temizleyip poşetleyerek derin dondurucularda, kış aylarında yemek yapmak için muhafaza ediyor.


Ege'de zeytin, Akdeniz'de salça
Tahıl ambarı olarak bilinen İç Anadolu'da reçel ve kurutulmuş sebzelerin yanında kadınlar genelde, yufka, erişte, mantı gibi hamur işlerine ağırlık veriyor.
Ege Bölgesi kentlerinde ise zeytinyağı, yeşil zeytin, salamura yaprak ön plana çıkıyor. Karadeniz'de ise kışlık sebze kurutmanın yanında soğuk günlerde öğütülüp taze olarak tüketilmek istenen mısırlar kurutuluyor, yöreye özgü ekmekler hazırlanıyor.
Genelde saklanan ürünler benzerlik gösterse de kışlık olarak hazırlanan reçellerde bölgelere göre farklılıklar gösteriyor.
Kayısının çok yetiştiği bölgede kayısı reçeli, gülün çok yetiştiği bölgede gül reçeli, vişnenin çok yetiştiği bölgede ise vişne reçeli daha çok yapılıyor.
Kışlık hazırlamanın en yoğun yaşandığı bölgeler olan Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da ise bugünlerde en fazla yoğunluk salça yapımında yaşanıyor.
Oluşturulan biber pazarlarından ihtiyaçları kadar biber alan kadınlar, birlikte temizledikleri biberlerden salçalarını kendileri yapıyor.
Kent merkezlerinde oturanların çoğu da kışlık olarak tüketecekleri kuru bakliyatları memleketlerinden temin etme yolunu seçiyor.

1 yorum:

  1. Ben öldürülen gazetecilerle turşu haberlerini birlikte bünyesinde barındıran bu blogun sahibini merak ettim. Hayatta hepsi var tabii ama merak işte... http://wwwilknuryamak.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini