Sayfalar

İzleyiciler

28 Şubat 2016 Pazar

Yeni Kimlikler Ne Zaman Dağıtılıyor?

Yeni çipli kimlik kartları ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, yeni kimlik kartlarının çıkış tarihini açıkladı. İşte yeni çipli kimlik kartlarının dağıtım tarihi.


Yeni Kimlikler Ne Zaman Dağıtılıyor?
Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan kanunla beraber “Nüfus Cüzdanı”ibaresinin yerini alan yeni çipli “Kimlik Kartları” için tüm hazırlıkların tamamlandığı açıklandı. Pilot bölgede dağıtımına başlanacak olan yeni çipli kimlik kartları, 2018 yılına kadar ülke genelinde dağıtılmış olacak.

İşte yeni kimliklerin dağıtılacağı tarih

İlk olarak pilot bölge olan Kırıkkale’de dağıtılacak olan çipli kimlik kartları
için Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan 14 Mart tarihini verdi.
Yeni çipli kimlik kartlarıyla beraber çok daha güvenli bir sisteme geçildiğini belirten Bakan Elvan, "14 Mart'ta Kırıkkale'de yeni kimlik kartlarının dağıtımına başlayacağız. Bu kimlik kartları vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine geçebilecek, pasaportyerine kullanılabilecek" diye konuştu.
16-02/26/yeni-cipli-kimlik-kartlari-2.jpg

Yüksek güvenlik önlemleri!

Dünyadaki benzerlerine göre yerli mühendislik ve yerli üretim katma değeri çok daha yüksek olan kimlik kartı elektronik, görsel ve kimyasal olmak üzere bir çok güvenlik unsuruna sahip.
Her kimlik kartına özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan şifreli grafiktasarımlarının yer alacağı kimlik kartlarında ayrıca özel DNA’ya sahip mürekkepler kullanılıyor. Daha bir çok güvenlik unsuruna sahip olan yeni kimlik kartlarının diğer güvenlik önemleri ise gizli tutuluyor.
TÜBİTAK tarafından geliştirilen şifre mekanizmalarıyla korunan kimlik kartlarında yer alan bilgilere korsan yollarla ulaşmanınsa imkansız olduğu söyleniyor.
16-02/26/yeni-cipli-kimlik-kartlari-3.jpg

Yeni kimlik kartlarının özellikleri neler?

- Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.
Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.
- Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerindenbiyometrik doğrulama yapılabilecek.
Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.
- Vatandaşa ait nüfus bilgileri kartın üzerindeki yongaya güvenli bir şekilde kaydedilecek.
- Öncelikli olarak eczane, aile hekimliği, otomasyon sistemli hastaneler vesağlık ocaklarında kullanılacak.
- Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor. Bunlardan birincisinde; kart sahibine ait fotoğraf ve T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum yerinin yer aldığı nüfus bilgileri, ikincisin de ise kart sahibine ait nüfus bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu yonga bulunacak.
Kimlik kartı ile vatandaş farklı belge, kart taşımak durumunda kalmadan kimlik doğrulaması yapılabilecek.
E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek.
E-imza olarak kullanılabilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği kolay ve güvenli yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluklar asgariye inecek.
16-02/26/yeni-cipli-kimlik-kartlari-4.jpg

Kimlik kartları nasıl alınacak?

Yeni çipli kimlik kartları için 18 TL karşılığında ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılması gerekirken, sağlık veya benzeri sebeplerle ilçenüfus müdürlüğüne gidemeyen vatandaşlar içinse başvuruların evde alınabilmesi için gerekli teknik hazırlıklar tamamlandı.
Kimlik kartlarının tasarımında ise ülkenin ulusal, kültürel ve tarihi ortak değerlerini içeren motiflere yer verildi. Selçuklu çizgileri, Osmanlı motifleri ve Cumhuriyetin modern çizgileri, banknot basım teknikleriyle yeni kimliklere işlendi.
Renk olaraksa yeni kimliklerde Uluslararası alanda Türkiye’yi temsil edenTurkuaz tercih edildi ve kadın erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tek tasarım kullanıldı.
Yeni çiplik kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve 3 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini