Sayfalar

İzleyiciler

29 Şubat 2016 Pazartesi

Oscar Hakkında Bilinmeyenler


ABD Sinema Sanatları ve Bilimler Akademisi Ödülleri’nin 88.’si sahiplerini buldu. Biz de Oscar Ödülleri tarihi hakkındaki bilinmeyenleri derledik.


Oscar Hakkında Bilinmeyenler
Amerikan Sineması Hollywood’un en iyi filmlerinin değerlendirilmesi sonucunda verilen Oscar Akademi Ödülleri, tarafsızlık ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle pek çok eleştiriyi beraberinde getirmiştir.
Oscar, her ne kadar başta tarafsızlık olmak üzere birçok tartışmayı meydana
getirse de, bir filmin niteliğini belirleme açısında önemli bir kıstas olarak kabul edilir. Biz de sizin için 87 yıllık yolculuğunda Oscar’ın bilinmeyenlerini derledik.

1- Oscar Adı

ABD Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen ödüllerin neden “Oscar” adı altında verildiği merak edilmiştir. 1927’de kurulan Akademi tarafından her yıl başarılı olan filmlere bir ödül verilmesi kararlaştırılmıştı.
İlk toplantıda alınan bu karara göre, ödülün bir heykelcik ile sahibine verilmesine karar verilmişti. Ardındaki süreçte 4 sene adsız bir şekilde verilen ödül 1931 yılında Akademi’nin daha sonra Genel Sekreteri olacakMargaret Henick’in ilginç bir sözü beraberimde bir isme sahip olacaktı.
O zamanlar kütüphane memuru olarak çalışan Margaret Henick, Genel Sekreter’in masasının üzerinde duran heykeli gördüğünde, kendisini “Oscar Amcası”na benzetiyordu.
Sonrasında dönemin tanınmış köşe yazarı Sidney SoloskyKathaHrina Hepburn’un aldığı ödüle “Oscar” adıyla hitap etmeye başlayacak, gelenek günümüze dek süregelecekti.
16-02/29/gal800x_preludetowar_02.jpg

2- İlk Ödül Kazananlar

16 Mayıs 1929 tarihinde Hollywood Roosevelt Hoteli’nde gerçekleştirilen Ödül Törenine, basın mensupları ilgi göstermiyor; 250 kişinin katılımıyla gerçekleşen, 11 dalda ödülleri dağıtılan tören 15 dakika sürüyordu.
“The Way Of All Flesh" filmiyle Emil Jannings “En İyi Erkek Oyuncu”,“Sunrise: A Song Of Two Humans” filmindeki performansı ile Janet Gaynor,“En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerinin sahibi oluyordu.
Komedi dalında “En İyi Yönetmen”, “Two Arabian Knights” filmiyle Lewis Milestone; drama dalında “En İyi Yönetmen”, “Seventh Heaven” filmiyleFrank Borzage oluyordu.
16-02/29/first_oscars_stage_a_l.jpg

 

3- En Çok Ödül Kazanan Filmler

87 yıllık sinema tarihinde yalnızca üç film “Big Five (Büyük Beşli)” olarak adlandırılan “En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Aktör, En İyi Aktris” dallarında ödüllerin tümünü kazandı.
Bunu başaran filmler; “It Happened One Night (1934)”, “One Flew Order The Cuckoo’s Nest (1975)”, “The Silence Of The Lambs (1991)” filmleri oldu.
Ayrıca “Ben-Hur (1959), “Titanic (1997)”,”The Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003)” filmleri toplamda 11 dalda ödül almayı başararak bir defada en çok Oscar kazanan filmler oldular.

16-02/29/most-awards-won-single-film.jpg

4- En Çok Ödül Kazanan Oyuncular

Katharine Hepburn; 1932, 1967, 1968, 1981 yılları olmak üzere 4 kere,Daniel Day-Lewis ise 3 kere olmak üzere En İyi Aktris-En İyi Aktörödüllerini en çok kazanan isimler oldular.
16-02/29/katharine-hepburn-holiday-1456737191.jpg
-Her yıl milyonlarca izleyicinin takip ettiği Oscar Ödül Törenleri ilk defa1953 yılında televizyonda yayınlanmaya başladı.
-1972 yılında gösterime giren kült film Godfather’ın başrol oyuncusuMarlon Brando, Kızılderili Halkına yapılan katliam nedeniyle kendisine verilen “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü reddetti.
-Amerikalı besteci John Williams, 48 kere Oscar’a aday gösterilerek bu dalda en çok aday gösterilen isimdir. Kendisi 5 defa Oscar’ı kazanabilmiştir.
-Walt Disney Company’nin sahibi Walt Disney, toplamda 22 Oscar Ödülü’nesahip olarak gelmiş geçmiş en çok Oscar kazanan isimdir.
Dipnot olarak, Leonardo DiCaprio’nun 5 kez aday gösterilmesinin ardındanaltıncı adaylığında ödül almasından önce 2013 yılında aramızdan ayrılan İrlandalı aktör Peter O’Toole’nin 8 kez aday olmasına rağmen, hiçbir zaman Oscar’ı kazanamaması gerçeği de önümüzde duruyor.
16-02/29/academy-awards1.jpg
:: ABD Sinema Sanatları Ve Bilimler Akademisi Oscar Ödülleri hakkında ne düşünüyorsunuz?


Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini