Sayfalar

İzleyiciler

15 Şubat 2016 Pazartesi

Ettore Scola sinemaya ve hayata veda etti

Dünya sinemasının usta isimlerinden İtalyan yönetmen ve senarist Ettore Scola, 84 yaşında hayatını kaybetti.
İtalyan yönetmen ve senarist Ettore Scola hayatını kaybetti.
Geçtiğimiz Pazar günü durumu ağırlaştığı için Roma’daki bir hastaneye kaldırılan Scola, tedavi gördüğü kalp cerrahisi kliniğinde dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti, Scola 84 yaşındaydı.

Ettore Scola

Ettore-Scola-2

10 Mayıs 1931’de Trevico’da dünyaya gelen Scola, sinemaya ilgisi hukuk okumak için gittiği Roma’da başladı.
Hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra Scola, 1953 yılında Sergio Grieco’nun yönettiği “Fermi Tutti Arrivo io” adlı filmin senaryosuyla giriş yaptı. Ruggero Maccari ile birlikte birçok senaryoya imza
attı.
İlk filmi “Se permette parliamo di donne (Let’s Talk About Women / Kadınlar Hakkında Konuşalım)”yi 1964’te çekti.
İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalyan toplumunun resmini çizdiği, 1974 yapımı ‘Nous nous sommes tant aimés’ (Birbirimizi Öyle Çok Sevmiştik ki) filmiyle uluslararası alanda büyük bir başarı kazandı.

‘Özel Bir Gün’

Une Journée particulière Giornata particolare 1977 real : Ettore Scola Sophia Loren Marcello Mastroianni COLLECTION CHRISTOPHEL
Scola, 1977’de Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’nin rol aldığı ‘Une Journée Particuliére’ (Özel Bir Gün) filmini yönetti, film, En İyi Yabancı Film Dalında Oscar’a aday gösterildi.
Film İkinci Dünya Savaşı sırasında faşist İtalya’da geçen bir radyo programcısının hikâyesini anlatır. Birçok ailenin bir arada yaşadığı bir sitede geçen film, herkesin bir resmi törene katıldığı ve kimselerin ortada görünmediği bir günü anlatır. Bir baskı rejimini anlatmasına rağmen hiçbir savaş aygıtının gösterilmemesi ve aralarında cinsel bir ilgi olmamasına rağmen iki kişinin birbirine ne kadar yakınlaşabileceğinin anlatılması filmin dikkat çeken özelliklerindendir.
​Kariyeri boyunca 40’a yakın film çeken Scola, yapıtlarında genellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemdeki İtalya’nın siyasi ve sosyal yaşamını konu edindi.
Cannes ve Berlinale’de En İyi Yönetmen ödüllerini kazanıp beş kez de Oscar’a aday Ettore Scola, A Special Day (1977), That Night In Varennes (1982), Le Bal (Balo) (1983), La Famiglia (1987) ve Captain Fracassa’s Journey (1990), filmleriyle sinema dünyasında adından söz ettirdi.
​Scola’nın çektiği filmleriyle A Special Day (1977), Viva Italia (1978), Le Bal (1983) ve La Famiglia (1987) Oscar’a da “En İyi Yabancı Film” dalında beş kez aday oldu.
Scola, 1980 yılında Cannes Film Festivali’nde ‘La Terrasse’ adlı filmiyle ‘En İyi Senaryo’ ödülünü, 1995 yılında ‘Le Roman d’un Jeune Homme Pauvre’ filmiyle Venedik’te ‘Altın Aslan’ ödülünü aldı.

Modanın ve dansların değişimi

1029852_f6453b76785cb83f7959afae46a7a021_600x600 (1)
‘Le Bal’, Jean-Claude Penchenat’nın Campagnol Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu bir tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanır. Film, Paris’te bir dans salonunun 50 yıllık öyküsü üzerinden Fransa tarihinin dönüm noktalarını anlatır. Nazi işgalinden 1968 olaylarına ve 1980’lere uzanan filmde, öykü sinema ve dans sanatı üzerinden aktarılırken 50 yıllık bir zaman kesiti içinde modanın ve dansların değişimi de gözler önüne serilir.
Kimi sinema eleştirmenlerine göre ‘Le Bal’ filmi Scola’nın kariyerindeki zirve noktasıdır.
Scola, 2011 yılında yaptığı bir açıklamada, ”Kendimi yavaş yavaş piyasanın kurallarına uymak zorunda hissettim ve özgürlüğümü kaybetmeye başladım” diyerek sinemayı bırakır.
Türkiye’de 1988 ve 1995 yıllarında düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivalleri’nde ve 2009’da Altın Koza Film Şenliği’nde ustalara saygı bölümünde Scola’ya yer verilmişti.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini