Sayfalar

İzleyiciler

28 Ocak 2014 Salı

Araştırmalara göre "iyi kolesterol" olarak bilinen HDL ?

 İnsanlarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan kolesterol ile ilgili olarak yapılan son araştırmalara göre "iyi kolesterol" olarak bilinen HDL'nin, normalde kalp damarlarını açık tuttuğu için kalp sağlığına faydalı olduğu bilinse de, kalp krizi riskini de arttırabileceği uyarıları yapılıyor.

Fakat, BBC'ye göre, ABD'deki Cleveland Clinic'e bağlı doktorlar,"iyi kolesterolün" anormal hale gelerek damarları tıkayabileceğini düşünüyorlar.

"İNSANLAR SAĞLIKLI BESLENMEYE DEVAM ETMELİ"

"Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL)" ya da "kötü kolesterol"ün damar çeperinde birikerek sert bir tabakaya dönüştüğünü ve kalp krizine veya felce yol açtığını hatırlatan BBC, "yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL)" ya da "iyi kolesterol"ün damar çeperinde birikmeyip karaciğere nakledildiğini ve bu yüzden "iyi" olduğunu iddia etti.
Habere göre, doktorlar insanların sağlıklı beslenmeye devam etmeleri gerektiğini ama iyi kolesterol olgusunun sanılandan daha karışık olduğunu belirtiyor.

"HDL KOLESTEROLÜ NASIL BİR KİMYASAL DEĞİŞİMLE ANORMAL OLUYOR"

Araştırmacıların görüşlerine yer verilen haberde, "kötü kolesterol karşısında iyi kolesterolün kalp sağlığı için iyi olduğu" anımsatılıyor. Fakat araştırmacılar' a göre "HDL seviyesini artırmayı amaçlayan deneyler" başarısız oldu ve bunda iyi kolesterol'ün karmaşık bir rolü olduğu savunuluyor.
BBC' ye göre Nature Medicine'de yayımlanan araştırma "HDL kolesterolünün nasıl anormal hale geldiğini ortaya koydu."
HDL kolesterolün damar çeperinde değişime uğradığını savunan araştırmacılardan Dr. Stanley Hazen'in HDL ile ilgili "Damar çeperindeki haliyle dolaşımdaki hali arasında çok fark var. Çeperde fonksiyonsuz hale gelip kalp hastalıklarına neden oluyor" iddiasında bulunduğu ortaya atıldı.

"BU VERİLER İLAÇ GELİŞTİRMEDE KULLANILABİLİR"

Haberde, Hayden'in "anormal HDL'nin küçük bir kısmının kan dolaşımına sızdığını için tespitinin zor olduğunu" öne sürdüğü belirtilirken yapılan deneylerde, kandaki HDL oranına bakarak kalp-damar hastalıkları riskinin öngörülebileceği iddiası da yer aldı.
Hayden'e göre bu verilerin "HDL kolesterolü için yeni testler" ve "ilaçların geliştirilmesinde kullanılabileceği" savunuluyor.

"KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLA MEME KANSERİ ÖNLENEBİLİR"

Öte yandan da kolesterol'ün sağlığa etkileri üzerine çalışmalar devam ediyor. Amerika'daki Duke Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yapılan bir araştırmada kolesterolün "meme, kalın bağırsak ve rahim kanserine" yol açtığı iddia edildi.
Fareler üzerinde yapılan bir deneyde" fazla yağ içeren besinlerle beslenen farelerdeki tümörlerin, normal diyet uygulanan farelere oranla yüzde 30 daha fazla büyüdüğü" ortaya atıldı.
Haberde, araştırmacılara göre kolesterolü düşürme yoluyla meme kanseri riskinin de düşürülebileceği belirtilirken bunun "statin" adlı "kalp damar hastaları tarafından kullanılan ilaçla" mümkün olabileceği iddia ediliyor.
Ancak İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı'ndan Dr. Emma Smith'in "Bu bilginin gelecekte meme kanseriyle mücadelede nasıl işe yarayacağı konusunda konuşmak için çok erken" dediği de hatırlatılıyor.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini