Sayfalar

İzleyiciler

10 Kasım 2011 Perşembe

Van'da son durum

Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, yıkılan otel binasının enkazında 7 kişinin cesedine ulaşıldı. 25 kişi ise enkazdan yaralı olarak kurtarıldı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, enkazdan 23 kişinin yaralı kurtarıldığını, 7 kişinin ise öldüğünü bildirdi.
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, bölgeye 16 askeri, 3 THY kargo ve 3 yolcu uçağı olmak üzere toplam 22 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkıyatına başlandığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre 25 binada hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, 104'ü sivil toplum kuruluş mensubu olmak üzerek toplam 783 arama-kurtarma personeli, 38 UMKE ekibi, 8 arama köpeği, 54 iş makinesi ve araç, 11 ambulans, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniyenin bölgeye gönderildiği ifade edildi.
Açıklamada, arama-kurtarma ekiplerince enkazdan 23 kişinin yaralı çıkarıldığı, 7 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.
Havayolu ve karayoluyla arama-kurtarma, sağlık personeli ile insani yardım malzemesi sevkıyatının devam ettiği bildirildi.

29 artçı sarsıntı

Van'ın Edremit ilçesi merkezli depremin ardından, bölgede 4.5 ve 2.6 arasında değişen büyüklüklerde 29 artçı sarsıntı yaşandı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi verilerine göre, Edremit merkezli 21.23'de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, geçen 5 saat süre içerisinde merkez üssünün çoğunluğu Edremit olmak üzere Van'da 29 sarsıntı kaydedildi.
Depremlerin büyüklükleri, 2.6 ile 4.5 arasında ölçüldü.

Beşir Atalay: İki otel dışında enkaz altında kalan yok

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "İki otel dışında şu anda enkaz altında kalan vatandaşımız yok. Köylerimizde de yok. Köylerimizde bazı evlerde hasar var ama can kaybı yok. Bu iki enkaz üzerinde de yoğunlaştık" dedi.
Atalay, Van'da kriz masası toplantısından sonra yaptığı açıklamada, yıkılan otelin enkazının her köşesinde bir ekibin, enkaz altındaki yurttaşların canlı çıkarılması için çalıştığını söyledi. Yıkılan 25 binadan 23'ünün, önceki depremde hasar gördüğünü, bu yüzden binalarda oturulmadığını belirten Atalay, iki otel dışında enkaz altında kalan yurttaş olmadığını aktardı.

"Enkaz altında kaç kişi olduğu bilinmiyor"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, enkaz altında kaç kişi olduğunun tahmin edilemediğini bildirerek, şunları ekledi:
"Onu tahmin edemiyoruz, değişik sayı veriliyor. Otel sahiplerinin verdiği sayılar var; ama mobese görüntülerinde bazı dışarı kaçışların da olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu manada tam bir kesin sayı enkaz kalkmadan da vermek istemiyoruz. Yani yanlış bilgi vermiyoruz."

Valiliğin yıkılan otele oturma izni verdiği iddiaları

Yıkılan otellerden birinin hasarlı olmasına rağmen, valiliğin oturma izni verdiği iddialarının saptırıcı olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"Bu tür spekülatif şeylere girmemek lazım. Burada kesin hasar tespitleri yapılmamıştı, ön hasar tespitleri yapılmıştı, geçici hasar tespitleri. Teknik elemanların yaptığı o tespitleri biz de inceliyoruz. Bu otellerde hasar tespiti yapılıp yapılmadığını da inceliyoruz. Bu depremin yeni bir deprem olduğu yönündeki uzman görüşü de var. Bütün bunlar tabi değerlendirilecek.

Yeni çadır kentler kuruyoruz, dün boş çadır kentimiz vardı, orası dolduruldu. Yani o konuda da vatandaşlarımız endişe etmesinler, bugün sürekli çadırlar geliyor ve biz onlardan yeni çadır kentler kuruyoruz, o konuda bir eksiklik hissettirmeyeceğimizi umuyoruz. Çalışmamız o yöndedir. Diğer konularda zaten düzen kurulmuştu, yemek vesaire bu konularda hizmetler devam ediyor."

Otel görevlisi konuştu:
Depremde yıkılan Bayram Oteli resepsiyon görevlisi Recep Özhan, ''Otelde dün 32 müşterim vardı. Ancak bunlardan kaçının otelde olup olmadığını bilmiyorum'' dedi.
Özhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, deprem sırasında otelin resepsiyonunda bulunduğunu, orada kendisinden yanı sıra 5 kişinin daha olduğunu söyledi.
Bir anda büyük şok yaşadığını anlatan Özhan, ''Dışarı çıktığımda sadece her yerin toz bulutu içinde olduğunu gördüm. Benim dışımda dışarı çıkan olup olmadığını bilmiyorum. Otelde dün 32 müşterim vardı. Ancak bunlardan kaçının otelde olup olmadığını bilmiyorum. Misafirler de vardı'' diye konuştu.
Enkaz bölgesine babasını aramak için geldiğini ifade eden Özhan, şunları söyledi:
''Babam otelin karşısındaki iş merkezinin bekçisi. Deprem olduğunda otelin yıkıldığını görünce, beni kurtarmaya gelmiş. Ancak bu sırada araba çarpmış. Ama şimdi nerede olduğunu bilmiyorum. Allah'a şükürler olsun ki bu enkazdan dışarı sağ çıktım. İnşallah diğerleri de sağ çıkar.''

İran'da da hissedildi

Van'da dün meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, İran'ın batısında da hissedildi.
İran Radyo Televizyonu (IRIB), Van'daki depremin Batı Azerbaycan eyaletinin kuzeyindeki bazı yerleşim birimlerinde de hissedildiğini ve vatandaşların sarsıntıdan hemen sonra evlerini terk ederek dışarı çıktığını duyurdu.
Bölgedeki halkın soğuk havaya rağmen saatlerce dışarıda kaldığı, bazı kişilerin ise araçlarına girerek sabahladığı belirtildi.
Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmadığı açıklandı.

Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen beğendiğiniz konulara yorumlar yazarak, diğer kullanıcıların takip etmesinde yarar sağlayınız
Hürriyet gazetesi, Milliyet gazetesi, Sabah Gazetesi, Posta gazetesi, Posta gazetesi, Habertürk gazetesi, Zaman gazetesi, Vatan gazetesi, Taraf Gazetesi, Radikal gazetesi, Cumhuriyet gazetesi, Türkiye gazetesi, Akşam gazetesi, Star gazetesi, Bugün gazetesi, Takvim gazetesi,Sözcü gazetesi, Yeni Şafak gazetesi, Aydınlık gazetesi, Yeniakit gazetesi, İnternetspor gazetesi, Fanatik gazetesi, Yurt gazetesi, Dünya Gazetesi
Meteoroloji,Hava Durumu,Hava Tahmini